سنجش نيتريت و نيترات و سختی و پی اچ با يک نوار
ساعت ٦:٢٢ ‎ب.ظ روز ۱۳۸٥/۳/۳  

با درود

 

تترا تست 5 در 1 ؛ Tetratest 5 in 1

 

 

تترا تست فایو این وان یکی از آخرین وسایل کنترل کیفی آب است که توسط شرکت آلمانی Tetra ساخته شده و در اصل تولیدی پنج در یک است . بدین معنی که 5 فاکتور مهم آب را با این محصول می توان سنجید .

 

 

                     محصول پنج کاره شرکت تترا

   

 

 

این محصول که فعلا مخصوص آکوآریوم های آب شیرین است ؛ همانطور که در شکل می بینید به شکل نوار یا استریپ (Strip) بوده و موارد زیر را اندازه گیری می کند :

 

 

1 -  p.H یا اسیدیته

 

 

   پی اچ یا پ هاش ، مقیاسی برای بیان میزان اسیدیته بوده و از 1 تا 14 درجه تقسیم بندی شده است .

یادتان باشد که در زمان نوشتن پی اچ به انگلیسی باید حتما از حرف پی (p) کوچک و حرف اچ (H) بزرگ (کاپیتال) استفاده کنید وگرنه غلط نوشته اید .

پی اچ 1 معرف محلول بسیار اسیدی و پی اچ 14 مشخص کننده محلول بسیار قلیایی بوده و درجه 7 پی اچ بیانگر محلولی خنثی است .

به طور کلی بیشتر ماهیان در محدوده پی اچ بین 5/6 تا 5/8  زیست کرده و اپتیمم درجه p.H برای آنها 7 یا خنثی می باشد . تغییرات پی اچ آب برای ماهیان و گیاهان آکوآریوم بسیار مهم بوده و باعث ضعف ، تنش ، مشکلات تنفسی ، از بین رفتن آبششها ، زخمهای پوستی و کنده شدن فلس ها و نابودی تخمهای آنها می گردد .

این نوار 5 کاره توانایی مشخص نمودن پی اچ آب آبزی دان شما را دارد و به شما به عنوان مدیر یک اکوسیستم طبیعی کوچک آب شیرین در منزل امکان کنترل آن را می دهد.

 

2 – GH یا سختی کل

 

 

General hardness یا سختی کل (GH) در واقع بیانگر میزان و غلظت نمک های منیزیم و کلسیم در آب است و امروزه روشن شده که میزان آن تاثیر مستقیم بر روی عملکرد سلولهای ماهیان ، گیاهان آبزی و جانداران ذره بینی آب دارد .

از دیگر سو می توان آن را مجموع تمام سختی های کربناته و غیر کربناته دانست .

غلظت مناسب آن در محدوده 6 تا 16 درجه dH اعلام شده است .

این نوار می تواند سختی کل آب شما را اندازه بگیرد .

 

 

3 – KH یا سختی کربناته

 

 

بیکربنات که از طریق سنجش سختی کربناته (معمولا کربنات کلسیم ) محاسبه می گردد ترکیب شیمیایی بسیار مهمی است که به غلظت کلسیم و منیزیم نیز ربط دارد .

بی کربنات مانند یک بافر عمل کرده و از تغییرات شدید و ناخواسته p.H جلوگیری می کند. معمولا سختی کربناته مناسب یک آبزی دان آب شیرین را بین 3 درجه تا 10 درجه dH پیشنهاد می کنند .

مثلا سختی کربناته مناسب برای نگهداری و تولید مثل ماهی دیسکس 3 تا 6 dH است .

گفتنی است که نقش میزان سختی کربناته در تکثیر ماهی دیسکس بسیار مهم تر از میزان سختی کل است .

با این نوار می توان KH آب را نیز محاسبه نمود .

 

 

 

4 – NO3 یا نیترات

 

 

مواد آلی ازت دار ، مثل دفعیات ماهی ها و ته مانده غذا های خورده نشده وارد مسیر تولید آمونیاک سمی گشته و  به نوبه خود به ترتیب به نیتریت و سپس نیترات تبدیل می شوند .

 

               تبدیل آمونیاک به نیتریت و نیترات

 

 

    درست است که نیترات به عنوان ماده مغذی به مصرف گیاهان می رسد اما افزایش غلظت آن بیش از 50 میلی گرم در لیتر (50 mg/L) باعث آسیب دیدن ماهیان و همچنین رشد بیش از اندازه جلبک ها می گردد . به غیر از بیمار شدن ماهی ها ، رشد جلبکها سبب بد منظره شدن آبزی دان و حتی گاهی افت میزان اکسیژن در آن خواهد گردید .

یکی از آسیبهایی که در نتیجه میزان بالای نیترات رخ می دهد ، ایجاد اختلالات اسمزی در ماهی است .

با محصول تست 5 در 1 شرکت تترا ، میزان نیترات نیز مشخص می شود .

 

 

5 – NO2 یا نیتریت

 

 

    اگر ماهی ها برای مدت زیادی در معرض غلظت های بالاتر از 1 میلی گرم در لیتر   (1 mg/L) نیتریت قرار بگیرند دچار آسیبهایی می شوند . 

مثلا  نیتریت از طریق آبششها به خون ماهی وارد شده و با هموگلوبین ترکیب گردیده و تولید مت هموگلوبین می کند که نتیجه آن افت توان حمل اکسیژن توسط خون است .

در پی آن آبشش ها و خون ماهی قهوه ای (شکلاتی) رنگ می شوند که به آن بیماری خون قهوه ای نیز می گویند .

افزایش میزان مت هموگلوبین خون بیش از 80 % باعث سیاه شدن و در صورت ادامه یافتن منجر به خفگی و مرگ ماهی می گردد .

    در این شرایط ماهی حتی در غلظت کافی اکسیژن نشانه های خفگی (بی اشتهایی ، تنفس در سطح ، بی حالی ، بلعیدن هوا ) را نشان می دهد .

برخی ماهی ها از جمله بیشتر سیکلیدهای آبزی دانی (مثل دیسکس ) نسبت به مقدار نیتریت حساسیت بیشتری از خود نشان می دهند . (0.6 mg/L)

به کمک این استریپ 5 کاره می توانید میزان نیتریت آب آکوآریوم خود را بیابید .

 

 

                            شرکت تترا

 

شیوه کار با محصول پنج کاره سنجش کیفیت آب تترا

 

 

    ابتدا یکی از نوار ها را از داخل قوطی استوانه ای آن برداشته و در قوطی را محکم ببندید.

سپس نوار را تا جایی که با فلش روی آن مشخص شده برای تقریبا یک ثانیه در آب آکوآریوم فرو کنید و در بیاورید .

یادتان باشد که اولا دستتان با مناطق رنگی که وظیفه تشخیص فاکتور های پنجگانه را بر عهده دارند برخورد نکند و دوما ؛ نوار را در جایی که آب آکواریوم دارای جریان نیست ( یعنی در محلی دور از جریان سنگ هوا یا فیلتر ها ) قرار دهید .

پس از خارج نمودن نوار تشخیص ، با تکانی آرام ؛ قطرات اضافی آب باقی مانده بر روی آن را پاک کرده و 60 ثانیه صبر کنید تا تغییرات رنگی نوار صورت پذیرد .

یادتان باشد که نوار را زیر شیر آب نشویید .

کار تقریبا تمام شده است.

اکنون نوار را در کنار راهنمای رنگین چسبیده شده بر روی قوطی قرار دهید و تغییر رنگ هر فاکتور و عدد نوشته شده در کنار راهنما را یادداشت کنید .

اکنون به عنوان یک مدیر تمامی داده های مهم برای انجام اقدام ضروری را در دست دارید. این گوی و این میدان .

 

فراموش نکنید که چند سال پیش برای دانستن این اطلاعات مجبور به خرید 5 کیت آزمایشی بودید !

 

 

 

                                                                                بدرود

 


کلمات کلیدی: